Energiapolitikai megbeszélések

A nem-konvencionális gázkitermelésről kezdeményez párbeszédet a TXM Kft. a hazai környezetvédőkkel

A TXM Kft. – a kanadai Falcon Oil & Gas hazai leányvállalata – 2012 elején párbeszédre hívja a  környezetvédő szervezeteket, ahol a nem-konvencionális gázkitermelés helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és várható hatásairól kívánja tájékoztatni a civileket. Egyben szeretné megismerni a környezetvédők álláspontját és javaslatait tevékenységével kapcsolatban. A TXM – amelyik immár több mint öt éve van jelen a hazai „nem-hagyományos” földgáz (úgynevezett márgagáz) kutató- és termelő szénhidrogéniparban–, reméli, hogy hagyományt teremt a hazánkban működő energetikai vállalatok körében ezzel az újszerű kezdeményezéssel. A társaság fontosnak tartja, hogy a vállalatok valódi társadalmi párbeszédeket kezdeményezve közel engedjék a civileket tevékenységükhöz és együttműködjenek velük, többek között környezetvédelmi kérdésekben is.

A nem-konvencionális gáz kitermelése – mely több szakértői vélemény szerint a híd szerepét töltheti be a fosszilis energiaforrásokról a megújulókra való átállásig – a hagyományos gázkitermeléshez képest újszerű technológiai eljárást kíván meg. Éppen ezért a TXM a nem-konvencionális gázkitermelés egyik hazai képviselőjeként fontosnak tartja, hogy a technológiáról megfelelő információhoz jussanak a környezetvédő civil szervezetek. Megismerjék a kitermelésben rejlő gazdasági és társadalmi lehetőségeket, a technológia amerikai és európai előzményeit, egyben közösen beszélni tudjanak a kitermelés környezeti és társadalmi hatásairól is.

A január közepére tervezett fórumra meghívást kapnak a legjelentősebb civil szervezetek. A fórum előkészítése a meghívott civilek bevonásával még 2011 novemberében elkezdődött. A civil szervezetek által kijelölt szakértők készítenek szakmai véleményeket a januári fórumra, ahol a civil szervezetek maguk is elmondhatják észrevételeiket és feltehetik kérdéseiket közvetlenül a TXM képviselőinek. A civil párbeszéd eredményeit a TXM elérhetővé teszi a média képviselői, a kormányzat, a politikai pártok és minden további érdeklődő számára.

A TXM a találkozó megszervezésére és lebonyolítására a Méltányosság Politikaelemező Központ és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért nonprofit szervezeteket kérte fel. A TXM célja, hogy tevékenységének kezdetétől bevonja a szakmailag felkészült és zöld érdekeket szem előtt tartó civileket, meghallgassa és figyelembe vegye szakértő véleményüket, valamint reméli, hogy mindezzel sikerül példát is mutatnia az átlátható, környezetért felelős ipari beruházásokhoz, tevékenységekhez.

További információ:
Zsolt Péter
kutatási igazgató
Méltányosság Politikaelemző Központ


Miért A magyar jobboldal természetrajza Köztes demokrácia A nyugattalan Magyarország