Múzeumi esték

Cimke: konferenciák,

A Méltányosság Politikaelemző Központ 2006 elején Múzeumi esték címen programsorozat indított. Ennek keretében a meghívóval rendelkező vendégek a politikaelemző előadások után minden alkalommal tárlatvezetésen vehettek részt, melynek során – a múzeum szakavatott művészettörténészeinek értő tolmácsolása segítségével – mindig a legújabb kiállítások anyagával ismerkedhettek meg. A programokra minden hónap utolsó hétfőjén került sor a Szépművészeti Múzeum aulájában. A múzeum centenáriumi évében politikaelméleti problémákat és új képzőművészeti tárlatokat bemutató programsorozat a Méltányosság Politikaelemző Központ, a Szépművészeti Múzeum, továbbá a Földhitel- és Jelzálogbank közötti együttműködés keretében valósult meg.

 

Vita, empátia és társadalmi szerepek elsajátítása az oktatásban
2006. május 29.

A méltányos kommunikációért a legtöbbet - akárcsak a sportban – az utánpótlás kinevelésével tehetünk. Az MPK szeretné ezt a feladatot felkarolni, illetve a meglévő magyarországi folyamatokat támogatni, az eddig e tárgyban történteket bemutatni. Olyan kérdések kerültek megvitatásra, hogy milyen pedagógiai eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy fejlődjön a gyerekek vitakultúrája, vagy mit tesz ezért a magyar közoktatás.

Előadók:
Derényi András (oktatási szakértő)
Eich László (Civitas Egyesület, programigazgató)
Mihály Ottó (nevelésfilozófus)

A beszélgetést Mayer József vezette (igazgató, OKI Iskolafejlesztési és Integrációs Központ)


Magyarország – választások után
2006. április 24.

Az akarat szerepéről, a félelemről, reményről, büszkeségről, szégyenről, azaz az érzelmek választásokon betöltött szerepéről beszélgettünk, valamint arról, hogy miképp éltük meg a politikai választások napjait, amely sokkal érdekesebben alakult, mint előzetesen vártuk.

 

Előadók:
Csizmadia Ervin (politológus)
G. Fodor Gábor (politológus)
Zsolt Péter (szociológus)

A vitát Betlen János vezette.


A politizáló művész
Érvényesülés és közéleti szerep az építész szakmában, valamint a képző- és fotóművészetben.
2006. március 27.

A Szépművészeti Múzeum a "művész és közönség öt évszázad grafikáján Burgkmairtól Picassóig" kiállítását mutatta be, mi pedig a hazai művészeink érvényesülési lehetőségeivel foglalkoztunk, azzal, hogy milyen kiválogatódási és érvényesülési mechanizmusok voltak az elmúlt 20-30 évben.

 

Előadók:
Dozvald János (fotóművész)
Hajdú István (a Balkon főszerkesztője)
Rajk László (építész)
Boros Géza (művészettörténész)

A vitát Zsolt Péter vezette.


Hogyan vitatkoznak ŐK?
Miniszterelnök-jelölti, elnöki tv-viták Európában és Amerikában
2006. február 27.

Ezúttal a nyugati választási kampányok egyik legizgalmasabb mozzanatáról, a nyilvános televíziós programvitákról, illetve azok sajátos rendezési körülményeiről, lefolyásáról és érvényesíthető tapasztalatairól számoltak be meghívott vendégeink.
Az érdeklődők ezúttal a Géniuszok és remekművek sorozat második tárlatát, a Tengeri csaták címet viselő kiállítás alkotásait, Veronese, Turner és Kandinszkij egy-egy festményét, valamint több száz év további tengericsata-jeleneteket ábrázoló műveit csodálhatták meg.

Előadók:
Nagy András, politológus (Egyesült Államok)
Kiszelly Zoltán, politológus (Németország)
Soltész Erzsébet, politológus (Olaszország)
Szilágyi István, politológus (Portugália)

A vitát Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Kör társelnöke vezette.


Hogyan "csinálják" a politikusokat?
2006. január 30.

A konferencia a stylistoktól a kommunikációs trénerekig igyekszik szerepeltetni a szakmát. A politikusok mögötti ipart azért sem ismerjük, mert ez az ipar a megbízhatóságával és a háttérbe húzódó diszkréciójával tarthatja meg egzisztenciáját. A nyilvánosságnak - úgy érezzük - mégis joga van ahhoz, hogy tudja hogyan gondolkodnak, és milyen módszerekkel dolgozik a politikacsináló háttéripar.

Előadók:
Schiffer Miklós (stílus-tanácsadó)
Horváth Csaba (politológus)
Németh Erzsébet (Fidesz politikai tanácsadó)
Sztaniszláv András (kommunikációs tanácsadó; tanácsadó az MSZP pártelnökjelölti kampányában)

A vitát Zsolt Péter vezette.

Miért A magyar jobboldal természetrajza Köztes demokrácia A nyugattalan Magyarország