A befagyott pártrendszer

...
...
Olaszország – A Forza Italia története

Az 1990-es évek elején Olaszország politikai rendszerében és ennek eredményeképpen az olasz társadalomban gyökeres változások mentek végbe. Mi okozta ezt a földrengés-szerű politikai változást? Hogyan került hatalomra Berlusconi? Hogyan hozta létre mediokratikus hatalmát, amelyet az új olasz anomáliának is szokás nevezni? Ennek megértéséhez szükséges áttekinteni azokat a folyamatokat, amelyek ide vezettek.

A teljes tanulmány itt olvasható

...

Szlovákia – A Smer története

A Smer Robert Fico személyes politikai ambícióinak köszönhetően jött létre. Szlovákia egyre népszerűbbé váló politikusa felismerte, hogy a baloldal törpepártokra bomlott, amelyek integrálása lehetséges és kívánatos is. Nagyobbik részüket a Smer 2003-tól a 2006-os választásokig sikeresen integrálta is. A baloldali szavazók olyan új pártot láttak az új formációban, amelyre szavazni lehet.

A teljes tanulmány itt olvasható

...

Ausztria – A Haider-Párt története

2000 februárjában Ausztria egy közepes méretű nemzetközi botrány központja lett. A Wolfgang Schüssel vezetése alatt beiktatott kormány összetétele – mondhatjuk – világszerte visszhangot váltott ki. A néppárti kancellár ugyanis azt a pártot, az Osztrák Szabadságpártot választotta koalíciós partneréül, amely akkor már jó másfél évtizede jobboldali populista, söt szélsőjobboldali párt hírében állt.

A teljes tanulmány itt olvasható

...

Lengyelország – A Jog és Igazság története

A tanulmány középpontjában a Jog és Igazság párt megalakulásának, ideológiájának és politikájának (parlamenti tevékenység, kormányzati pozíció stb.) elemzése áll, ehhez azonban szükséges több fontos általános társadalmi-politikai körülmény részletes vizsgálata is.

A teljes tanulmány itt olvasható

...

Magyarország - Létrejöhet-e új párt?

Ennek a tanulmánynak a középpontjában annak a kérdésnek a megválaszolása áll, hogy miért ilyen a hazai pártstruktúra. Vajon a jelenlegi determináló feltételek között van-e esélye új párt vagy pártok létrejöttének avagy ezt a közélet speciális kettéosztottsága egyfelől, illetve a pártok osztottságán túlmutató kartell-jellege kizárja?

A teljes tanulmány itt olvasható

 

Miért A magyar jobboldal természetrajza Köztes demokrácia A nyugattalan Magyarország