A riporter teljesítménye

Van úgy, hogy egy televíziós interjú kapcsán nem arról kell írnunk, milyen jókat mondott a riportalany, hanem arról, micsoda magasságokba emelkedett a riporter. Most, Simon Andrásnak a Gyurcsány Ferenccel készített Őszöd-interjúja kapcsán, ezt tesszük. Mert bár Simon joggal mondta az interjú végén, „nem lett sokkal okosabb”, azért az a teljesítmény, amit „megokosodása” (s a miénk) érdekében nyújtott, emlékezetes marad. Sok politikus-interjút láttunk életünkben (nem keveset Gyurcsány Ferenccel is), de ez – véleményünk szerint – az egyik legjobb volt közülük. A másik legemlékezetesebb beszélgetés Apáthy- Tóth Kata Gyurcsány - interjúja volt, amelyre mi annak idején reflektáltunk.

De tovább megyünk: ez az interjú visszaidézte bennünk a politikus-interjúnak azt a klasszikus műfaját, ami az elmúlt másfél évtizedben, sajnos kiveszett itthon, ha valaha is megvolt egyáltalán. Arra gondolunk, amikor újságírók kendőzetlenül teszik fel a legkeményebb kérdéseket, s a politikusok olykor megroggyannak a kérdések súlya alatt. Ezeket mi „beszédes” interjúknak nevezzük, hiszen a riporterek segítségével valami olyasmit tudunk meg a riportalanyról, amit előtte nem vagy nem úgy tudtunk.

Ez most egy ilyen interjú volt.

Emlékeztetett bennünket a Hard Talk című BBC műsorra, amelyet a Hír TV-én is figyelemmel követhetnek a hazai tévénézők. Nem győzünk csodálkozni, hogyan csinálják ezt ott, s szomorkodni azon, miért nem tudjuk mi ezt igazán csinálni itthon.

Simon András valami olyasmit csinált Gyurcsány Ferenccel, amit itthon nem szoktunk meg. A riporteri teljesítményért különös elismerésünket fejezzük ki.

Kérjük, senki ne kérje azt most tőlünk, mondjuk el a részleteket. Nézze meg maga mindenki, és döntse el, számára miben volt „beszédes” ez az interjú, s miért gondoljuk, hogy a riporter kivételes teljesítményt nyújtott.

Letölthető dokumentumok:

Miért A magyar jobboldal természetrajza Köztes demokrácia A nyugattalan Magyarország