Staféta

Közlemény

Május 14-én a Méltányosság Politikaelemző Központ kezdeményezésére négy szervezet, a kezdeményezőn kívül az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Védegylet és a Nézőpont Intézet sajtóbeszélgetést tartott a pártfinanszírozás immáron a nagypolitika napirendjén is megjelenő reformjáról. Az elmúlt időszakban az események felgyorsultak; a parlamenti pártok – éppen az Eötvös Károly Intézet és a Nézőpont Intézet szakértői közreműködése hatására is – bejelentették, hogy az elmúlt hónapokban sikeres tárgyalásokat folytattak, amelyek eredményeképpen akár az őszi szezonban megalapozottnak látják a pártfinanszírozási reform parlamenti tárgyalását.

A Stafétát kezdeményező négy szervezet üdvözli a felgyorsult folyamatokat, de további erőfeszítéseket lát szükségesnek ahhoz, hogy a helyzet visszafordíthatatlanná váljék, és a reform törvény formájában elfogadást nyerjen. Az erre vonatkozó tartalmi elképzeléseket az Eötvös Károly Intézet külön is, a négy szervezet pedig május 14-i sajtóbeszélgetésében együtt is bemutatta a sajtónak. Ezeket megerősítve ezúttal a négy intézmény meghirdeti a Pártfinanszírozási staféta című kezdeményezést. A Staféta keretében a témát folyamatosan napirenden tartjuk, amíg a törvény nem készül el. A Staféta pillanatnyilag a négy szervezetnél van, s azt szimbolikusan e szervezetektől vehetik át azok az intézmények, civil szervezetek, amelyek nevükkel és nyilatkozatukkal kiállnak a halaszthatatlan reform mellett

A négy szervezet megerősíti, hogy mindaddig fő szervezője marad a témának s az akciónak, amíg a probléma végleges, törvényes és a parlamentáris demokrácia normális működését segítő megoldása nem jön létre. Kérjük a magyar társadalomnak politikára figyelő részét, hogy intézményszerűen, szervezett formában, a négy szervezet bármelyikénél jelentkezve vegye át a Stafétát, és segítse révbe érni a pártfinanszírozás ügyét.

Budapest, 2007. május 15.

Csizmadia Ervin, igazgató, Méltányosság Politikaelemző Központ

Majtényi László, igazgató, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Mráz Ágoston Sámuel, kutatásvezető, Nézőpont Intézet

Schiffer András, munkatárs, Védegylet

A közleményt a Magyar Távirati Iroda május 16-án tette közzé

Miért A magyar jobboldal természetrajza Köztes demokrácia A nyugattalan Magyarország