Konszenzus és küzdelem


2008. 08. 22.

A Méltányosság Politikaelemző Központ esszégyűjteménye tizenhat szerző harmincnyolc írását tartalmazza, amellyel ízelítőt ad a Központ munkatársainak az elmúlt két évben publikált elemzéseiből, azzal a céllal, hogy keresztmetszetet nyújtson hazánk jelenlegi állapotáról és az előttünk álló problémák természetéről. Ezáltal a kötet olyan képzőművészeti montázshoz hasonlítható, amelynél az egyes – önálló – részalkotások összekomponálásával új, összetett és elgondolkodtató alkotás születik. A Konszenzus és küzdelem létrejöttét az a szándék vezérelte, hogy a műfajok és megközelítésmódok változatos palettájáról a pártatlanság és a méltányosság ecsetével fesse fel Magyarország, valamint szűkebb és tágabb környezetének körképét.

 

December 9-én, a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban élénk érdeklődés kísérte az MPK könyvbemutatóját, melynek fókuszában a magyar belpolitika paradigmái álltak. Az intézet igazgatója, Csizmadia Ervin hangsúlyozta, hogy a kötetben megjelent írások a hazai politikai eseményeket a nyugat-európai tradíciók mércéjében értelmezik, ami a magyar közönség számárára kevéssé ismert műfaj.

Az est vendége Bozóki András politológus, pedig amellett érvelt, hogy a szociológiának egyre fontosabbá kell válnia a politikai elemzésben, azaz a politikát nem szabad pusztán önmagában, a társadalomtól elválasztva értelmezni.