Magyarország Európában – Európa Magyarországon


2018. 12. 20.
Magyarország Európában – Európa Magyarországon

A Méltányosság Politikaelemző Központ 2018 december 12-i konferenciáján Jenei András, Lakatos Júlia, Nagy Attila Tibor, Novák Zoltán, valamint Rajnai Gergely bemutatta a központ Négy vezető – negyven beszéd című kutatását, amelyben Emmanuel Macron, Angela Merkel, Vlagyimir Putyin, valamint Orbán Viktor beszédeit vizsgálták három szempont – a vezetői szerephez, a nemzetközi liberális rendhez, valamint a migrációhoz való viszonyulásuk – alapján. A konferencia teljes videóanyaga visszanézhető itt. Az anyag bemutatása a közvetítés 32. percétől látható.

A kutatás legfontosabb megállapításairól Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója nyilatkozott a Klubrádiónak, valamint a Mandiner is szemlézte a tanulmányt.

A konferencia második felében kerekasztal beszélgetés zajlott Csizmadia Ervin és Lakatos Júlia moderálásával, amelynek négy ellenzéki, illetve két kormánypárti politikus volt a résztvevője. Orbán Balázst, Juhász Hajnakát, Molnár Zsoltot, Gyöngyösi Mártont, Ungár Pétert és Eörsi Mátyást három témában kérdeztük: Hogyan látják Európa jövőjét a föderalizmus és nemzetállam tekintetében? Egymást kizáróak, vagy összeegyeztethetőek ezek a fogalmak? Mi a követendő magatartásforma az újonnan formálódó világrendben? A mintakövetés, vagy megkísérelni formálni az eseményeket? Végül, de nem utolsó sorban arra voltunk kíváncsiak, mit tartottak fontosnak a politikusok a magyarok Európa-képe kapcsán.

A konferencia második részéről beszámolót közölt a Hír Tv, a Hírklikk, valamint az Alfahír .

HVG Fülke c. sorozatában foglalkozott az elemzésünkkel.

A Civil Rádió egyedi összeállítása a rendezvényünkről.