Köszöntés az Olvasónak!


2019. 09. 01.
Köszöntés az Olvasónak!

Mától új honlappal jelentkezik a Méltányosság Politikaelemző Központ. Ez lesz a harmadik honlapunk. Az elsőt nem sokkal megalakulásunk után, 2007 őszén, a másodikat 2012-ben indítottuk. Most búcsúzunk attól, amit a meltanyossag.hu oldal látogatói eddig láttak. S jön helyette az, amit most látnak. Reméljük, tetszeni fog.

A Méltányosság Politikaelemző Központ vállaltan agytröszt. És nem elemző intézet. A nevünkben szereplő „politikaelemző” szó persze egyértelműsíti, hogy elemzéseket készítünk, de kezdettől úgy gondoljuk, hogy a mi munkánk inkább a Nyugat-Európában honos agytrösztökhöz hasonló. Azok között is azokhoz, amelyek nem a politika első vonalában állnak, s nem kötődnek párthoz vagy kormányhoz.

Van néhány kiemelt érték számunkra, s ezeket nem valamely irányzat nevében – hanem a magunkéban – igyekszünk képviselni. A liberális demokrácia értékeit magunkénak valljuk, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy kíváncsian legyünk arra is, hogy miért vannak olyanok (történetesen a jelenlegi kormánypárt), amely másfajta demokráciában hisz. Munkásságunkban törekszünk arra, hogy jobban megértsük ez utóbbi motivációit is.

Nagyra értékeljük a liberalizmus és a demokrácia nyugat-európai hagyományait, tevékenységünk során folyamatosan igyekszünk minél többet bemutatni ebből a hagyományból. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a nyugat-európai példák egy az egyben, minden további nélkül átültethetők.

Követjük a magyar politikatörténetet, és abból is igyekszünk minél több mindent feltárni. Nem azért, hogy pusztán csak a sok-sok ismétlődésre mutassunk rá, és különösen nem azért, hogy eleve eldöntöttnek, determináltnak írjuk le azt, ami például ma történik. Hanem azért, hogy a régi történésekből tanuljunk, és amit tanultunk, megosszuk olvasóinkkal.

Hívei vagyunk az Európai Uniónak. Nem gondoljuk, hogy ezen kívül van (értelmes) élet. Ugyanakkor nem kívánjuk egymással mereven szembe állítani a mai Európát feszítő föderális és a nemzetállami eszmét. Írásainkban a mellett érvelünk, hogy a kettő között létesíthető értelmes párbeszéd, már csak azért is, mert a magyar társadalom az 1990-es rendszerváltást nemzeti függetlensége visszanyeréseként is értelmezte.

Végül, de nem utolsósorban, tiszteljük a politikát, és szeretnénk olvasóinkat is rávenni a politika tiszteletére. Ugyanakkor a politikai folyamatokat nem kizárólag egyetlen nézőpontból vizsgáljuk. Sőt. Éppen az a feladatunk, hogy a különböző irányzatok és eszmék kölcsön- és egymásra hatását vizsgáljuk.

Nyitó oldalunk alján is megtalálható jelmondatunkat Blaise Pascal-tól vettük: „A tévedés sohasem az igazság ellentéte, hanem az ellentétes igazság elfelejtése”.